Outreach


We are dedicated to ensuring that our work and continuous knowledge creation has an impact beyond our own research. Outside of the lab, our scientists serve on a number of funding committees, education programs, editorial boards, and advisory groups, and interact with patient groups in order to develop a shared understanding of our research and how that may influence and improve patient care and outcome.

 

In addition, educating the next generation of scientists, and other talents, is a key part of our work. For this purpose, EBVDT members actively engage in school programs, including giving lectures for secondary school kids (Kids University of Groningen) and for high school students (Scholierenacademie RUG) as well as other outreach activities.


Marthe and Matthijs: two high school students who did their final graduation research assignment on angiogenesis in cancer in our laboratory.

January 2017

Text & Picture: Marleen van der Laan

Tijdens een scholierencollege van de Rijksuniversiteit Groningen voor toekomstige studenten had Ingrid Molema een bijzondere indruk gemaakt op twee scholieren. Ingrid heeft tijdens dit gastcollege verteld over het kankeronderzoek dat zij en haar collega’s doen en dat sloeg bij Marthe en Matthijs (scholieren VWO, Augustinus College) erg aan. Toen Ingrid liet weten dat het altijd mogelijk is om later per e-mail vragen te stellen, grepen de scholieren hun kans. De twee wisten beiden al dat zij iets biomedisch wilden gaan studeren maar een kans om een kijkje te nemen in het leven van een onderzoeker hadden zij niet eerder gehad. Daarom hebben Marte en Matthijs nog wat verder gekeken naar de onderwerpen kanker en angiogenese (of tumorbloedvatgroei), wat hun erg interesseert. Omdat beide scholieren enorm ambitieus zijn en graag een goed profielwerkstuk willen neerzetten hebben zij Ingrid benaderd. Ze hadden opgezocht wat een interessant onderwerp is in dit onderzoeksveld en dit voorgesteld als “mini-onderzoek” voor hun profielwerkstuk. Het onderzoek betrof de vorming van bloedvaten in tumoren. Ingrid heeft hier natuurlijk positief op gereageerd, wat resulteerde in een kennismaking met de scholieren. Samen met Henk Moorlag en Peter Zwiers zijn de studenten in spé drie dagen hard aan het werk gegaan op het laboratorium van de Medische Biologie. Henk heeft hen alles geleerd over het snijden van weefsel-vriescoupes, en over de immuunhistochemie die ze hebben uitgevoerd op verschillende tumorcoupes en het gebruik van verschillende tumorbloedvat markers. Lasermicrodissection (LMD) en quantitatieve Reverse Transcriptase PCR (Polymerase Chain Reaction) of ook wel qRT-PCR, zijn de twee andere technieken die Peter aan de scholieren heeft uitgelegd en waarmee hij geholpen heeft ze uit te voeren.

 Beide onderzoekers in de dop hebben de dagen op het lab als erg interessant ervaren. Ze vonden het leuk om te zien hoe alles werkt en hoe het er echt aan toe gaat op het laboratorium. De scholieren vonden het vooral indrukwekkend welke apparatuur en technieken er gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Beide scholieren willen na deze dagen graag gaan studeren in de biomedische richting. Marthe en Matthijs zijn door deze dagen op het lab een hele ervaring rijker en daar willen zij Ingrid, Peter en Henk enorm voor bedanken.


Press Clippings


 

Kans om te genezen – Dagblad van het Noorden (13 Maart 2016)

TwitterIngrid (G.) Molema

Professor of Life Sciences / EBVDT Group Leader

University Medical Center Groningen (UMCG)

Dept. Pathology and Medical Biology, Medical Biology section

 

Room T2.228

Internal postal code: EA11

Hanzeplein 1

9713 GZ Groningen

The Netherlands

Telephone: +31-50-3610115

Fax: +31-50-3619911

Email: g.molema01@umcg.nl

 

Webmaster